Intens feest vandaag in WZC Vulpia Residentie Boeyendaalhof Herenthout voor 100-jarige bewoner Jos Clijmans. Z'n familieleden kwamen buiten aan Boeyendaalhof samen om hem te eren, vanop veilige afstand.  'Dat uitgebreide feest komt er nog zeker', lacht Jos.

Net als koning Filip kwam Jos Clijmans op 15 april ter wereld. De Koning 60 jaar geleden, Jos doet er nog 40 jaar bij. Omwille van de coronacrisis mochten de familieleden en vrienden van Jos hem niet binnen het WZC komen begroeten. Wel kregen ze volop de kans om aan het raam van de cafetaria onder een stralende zon een glaasje te drinken te heffen op de flukse feesteling.
 
'Als er iemand 100 jaar wordt, kunnen we dat natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan', klinkt het in Boeyendaalhof. 'Ondanks de moeilijke tijd en alle maatregelen, hebben we hier in Boeyendaalhof Jos toch uitgebreid kunnen vieren. Hij heeft er van genoten en zal er nog lang van kunnen nagenieten.
 
Dankzij jullie allemaal heeft hij ondertussen al meer dan 150 kaartjes mogen ontvangen. Hij was enorm onder de indruk en zal deze dag niet snel vergeten!'

Gevierd verzetsstrijder WOII

Jos werd geboren in Oud-Turnhout en huwde met Josepha, kreeg 2 zonen, 3 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen. Jos Clijmans streed als 20-er tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij maakte deel uit van het verzet, maakte 100-en mijnen aan de kust onschadelijk en zag jammer genoeg ook kameraden sneuvelen.

Als blijvend eerbetoon aan al die gesneuvelden, heeft Jos als verzetsstrijder nog nooit een 11-novemberviering overgeslagen. In Rijkevorsel, waar hij ereburger werd, in Beerse en in Gierle was hij de voorbije decennia een graag geziene gast tijdens de Wapenstilstand-herdeninkingen.

Jaren geleden werd Jos ook in Londen als eregast uitgenodigd om tijdens het defilé voor Queen Elisabeth aan te treden. 'Het bijhorende bezoek aan Buckingham Palace zal hem steeds bijblijven', rondt kleinzoon Tom het levensverhaal van Jos af. (Beelden wzcb/N.)